Ayurveda betekent de wetenschap van het leven: ayur betekent leven, veda betekent wetenschap of kennis. Ayurveda betekent letterlijk kennis van het dagelijks leven en wel in zijn totaliteit. Dat wil zeggen kennis vanuit het niet zichtbare naar het meest materiële vlak in het aardse bestaan.

Ayurveda is de mensheid geschonken als een holistisch gezondheidssysteem. Dit de gehele natuur omvattende systeem vloeide voort uit diepe meditatie van de “Ouden der Dagen”, de Rishi’s, de Zieners van hun tijd. Men zou hen hoogontwikkelde Yogi’s kunnen noemen. Door het “schouwen” van de Rishi’s ontstond het inzicht hoe vanaf de hoogste trappen van het bestaan de kosmische invloed zijn neerslag heeft op de universele en aardse natuur. Ayurveda is afkomstig van de kennis die in het kosmisch bewustzijn ligt opgeslagen, en die haar uitwerking heeft in het universum en in de aardse natuur.

Ayurveda heeft kennis over en werkt vanuit de basiselementen in het universum, namelijk: aarde, water, vuur, lucht en ether. Deze elementen beïnvloeden de natuur doorlopend en de mens is een microkosmos in dit grote bestel. Daarom wordt ook gezegd dat Ayurveda werkt vanuit de vijfelementen leer.

De holistische Ayurvedische geneeswijze bestaat inmiddels zo’n 6000 jaar en is ongeveer 2500 jaar geleden op schrift gesteld. De kennis van Ayurveda heeft al die tijd bestaan en werd in India toegepast. Sinds de laatste decennia vindt zij op grotere schaal haar weg naar de Westerse cultuur. In diverse academische ziekenhuizen in Nederland en elders ter wereld worden lezingen over de Ayurvedische geneeskunde gegeven. In Indiase bibliotheken zijn wetenschappelijke verslagen te vinden van onderzoeken, volgens hedendaagse wetenschappelijke technieken gedaan, naar de werking van kruiden in de Ayurvedische geneeskunde. Ayurvedische artsen en therapeuten worden hierover regelmatig geïnformeerd.

Zowel de kruidengeneesmiddelen als de kruidenoliën die vanuit India in Nederland worden geïmporteerd, zijn onderworpen aan de eisen van de Europese Unie. Samenstelling en houdbaarheidsdatum worden tegenwoordig vermeld; verpakkingen voldoen aan de eisen van deze tijd.

Kruidenoliën bevatten tientallen verschillende kruiden en werken via massage of als oraal medicament in op diverse gebieden van het lichaam. De medicinale waarde van kruidenoliën bestaat uit het opheffen van blokkades die zijn veroorzaakt door de ophoping van toxische stoffen in het lichaam, zodat de balans van het lichaamssysteem wordt hersteld. Deze onbalans kan veroorzaakt zijn door klachten van psychische en/of traumatische aard. Door verkeerde voeding (bespoten groenten, junkfood), luchtverontreiniging of andere oorzaken van buitenaf kunnen zich gifstoffen ophopen waardoor de subtiele energiepunten blokkeren, zodat de doorstroming van energie door de energiebanen stagneert. Uiteindelijk heeft dit zijn weerslag op bepaalde delen in het lichaam waar het klachten veroorzaakt die in het slechtste geval uitmonden in ziekte.

Er zijn wel honderden oorzaken te noemen waardoor de hedendaagse cultuur, als verleider met mooie slogans, ons afhoudt van een geestelijk en lichamelijk gezonde levenswijze. Dat dit zo is weet iedereen inmiddels wel; of men er iets aan wil doen is een ander verhaal. Men klaagt over gebrek aan energie, slapeloosheid, pijntjes, men slikt allerlei medicijnen (met hun bijwerkingen). Maar een stap zetten naar gezonde voeding en een gezonde geest daar heeft men vaak geen tijd en energie voor over. Het Integraal Gezondheids- en Yogacentrum wil u graag helpen deze stap te zetten!